За морската община е регистрирано и осезаемо увеличение на леглата в

...
За морската община е регистрирано и осезаемо увеличение на леглата в
Коментари Харесай

Бургас национален лидер по ръст на броя на лекарите за последните 5 години

За морската община е записано и осезаемо нарастване на леглата в лечебните заведения

Община Бургас се оказва първенец в страната по растеж на броя на лекарите за петгодишен интервал . Това се вижда от на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) , оповестено предходната седмица. То обръща взор към данните на Националния статистически институт (НСИ) за броя лекари и кревати в лечебните заведения във всяка община през 2022 година, както и динамичността им през предходните пет години.

В интервала 2018 – 2022 година общият брой лекари у нас на процедура е еднакъв, установяват от ИПИ.

Същевременно в цели 186 общини се следи стесняване на броя лекари за същия интервал, до момента в който растеж има в 37 общини. Макар и известна част от отлива да може да се изясни с огромния растеж на неразпределените лекари (220 за пет години), очевидно има централизация на лекари в стеснен набор от общини, изключително в огромните такива като Столична (+404 лекари за 5 години), Бургас (+157) и Плевен (+111), сочи анализът.

Относително обаче в община Бургас растежът на докторите е максимален , сочи пресмятане на „ Флагман “. През 2018 година техният брой в общината е бил 1068, до момента в който през 2022 година те към този момент са 1225 съгласно данните на Национален статистически институт, представени от ИПИ. Това е нарастване с близо 15%.

Въпреки растежа Бургас въпреки всичко продължава да изостава по отношение на другите по-големи регионални центрове.

През 2022 година лекарите в страната са общо 25 999 или с 5 лекари по-малко от миналата година. Очаквано най-вече са в огромните регионални центрове – Столична община (7163), Пловдив (2948) и Варна (2209). Макар и да не е толкоз огромна по население, незабавно след тях се подрежда община Плевен с 1335 лекари , като високият резултат евентуално се дължи на огромния медицински университет, ситуиран в града. Видно е, че съществуването на подобен университет е мощен фактор за задържане на лекари на територията на общината и на региона – той обезпечава по-широка здравна процедура, голям брой благоприятни условия за работа, специализация и развиване на младите лекари, показват от ИПИ.

В статистиката са включени както общопрактикуващи лекари, по този начин и експерти, само че не и лекарите по дентална медицина, които Национален статистически институт преглежда като обособена категория.

Конкретно за Бургаска област в общините Малко Търново и Приморско има единствено по един лекар, съгласно оповестените данни.

Иначе, община Бургас се отличава с осезателен растеж и на леглата в лечебните заведения за болнична помощ. През 2018 година те са били 1697, а през 2022 година към този момент са 2013.

Преди шест години в Бургас е имало 8 кревати на 1000 души, до момента в който понастоящем те към този момент са 10.

Това очевидно се дължи на новооткритите лечебни заведения в общината през този интервал.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР